Dit voorjaar staat voor mij volledig in het teken van een nieuwe opera van Bernhard Lang, die in première gaat aan de opera van Stuttgart: Dora. Het is een fantastische ervaring en bijzondere eer om voor deze opera deel uit te maken van de ‘Neue Vocalsolisten extended’, toch één van de meest gerenommeerde vocale ensembles op het gebied van nieuwe muziek! Ongelooflijk blij met deze top productie 🤩

Deze week gingen de eerste repetities in de opera van start, met dirigente Elena Schwarz en componist Bernhard Lang. Nadat we al wekenlang aan het repeteren waren met de Neue Vocalsolisten en de muziek zo goed mogelijk aan het vanbuiten leren waren op basis van onze eigen partij en de pianobegeleiding, kregen we nu dus de andere solisten en de mening van de componist te horen. Bovendien was de regisseur Elisabeth Stöppler aanwezig om ons te vertellen dat we ons aan enkele zeer bijzondere kostuums en snelle kledijwissels mogen verwachten. Het ensemble (een combinatie van 8 verschillende persoonlijkheden die het belangrijk vinden overal een mening over te hebben en die mening ook luidkeels te verkondigen) staat dan ook quasi de volledige opera op de bühne.

Het orkest bestaat voor een groot deel uit slagwerk en gemanipuleerde synthesizerklanken. Om dat allemaal voor het eerst samen te horen is het nog enkele weken wachten. Maar we kregen al een voorproefje van één van de hoofdpersonages: de duivel, vertolkt door de Nederlander Marcel Beekman. Een aartsmoeilijke partij, maar briljant en tegelijkertijd hilarisch uitgevoerd. Dat belooft!

Dan rest er ons nog één vraag: wie is Dora nu in godsnaam? In elk geval een gelaagd en hedendaags personage. De zangeres die Dora vertolkt hebben we nog niet ontmoet omdat ze helaas ziek was! Het blijft dus spannend tot het einde 🙂

De première is op 4 maart 2024, met 6 data in maart/april 2024 en nog eens 6 in het voorjaar van 2025. Meer info, data en tickets: https://www.staatsoper-stuttgart.de/spielplan/kalender/dora/6496/