Een van de spannendste en voor mij meest opgevende resultaten van mijn werk voor mijn persoonlijke beurs was het recital dat ik mocht samenstellen voor Festival LOOP op 20 oktober 2023.

Festival LOOP is een best prestigieus Waals-Brussels festival georganiseerd door het Forum de la création musicale, een organisatie die de klassieke componisten in Wallonië en Brussel stimuleert en ondersteunt. Op het festival LOOP proberen ze een uitgebreide waaier te laten horen van waar deze componisten allemaal mee bezig zijn.

Lorenzo Carola, de directeur van het Forum, bracht me voor dit recital in contact met het Waalse trio O3 (fluit, cello en piano). Ik kende Eugénie, Lydie en Lena (de leden van het trio) nog niet op voorhand, maar amai, wat een geslaagde match was dat! Nog voor de repetities begonnen werd door de communicatie al duidelijk dat we helemaal op dezelfde golflengte zaten. We werden helemaal blij van elkaar, en leerden elkaar gaandeweg tijdens de repetities nog meer appreciëren, met als zinderende hoogtepunt het concert.

Maar Wat.Een.Niveau!!!!! Hebben die dames. Elke noot, van de eerste tot de laatste, is om je vingers van af te likken. Een ongelooflijke liefde voor nieuwe muziek resulteert in een prachtig kleurenpalet waar je gewoonweg niet genoeg van krijgt. De muziek begint vanaf het begin te leven, het worden concrete ervaringen, beelden, verhalen, kleuren, smaken. Al je zintuigen worden geprikkeld. Wat een inspiratie om met hen te mogen musiceren <3.

Het 90% Belgische en 100% vrouwelijke programma werd samengesteld rond de Galgenlieder van Jacqueline Fontyn, een grappige en theatrale compositie van een fantastische componiste. Ik was enorm verheugd om er ook de ‘Mew Poems’ van Annelies Van Parys bij te zetten, een erg moeilijke en (daardoor?) erg weinig uitgevoerde compositie, maar zooo poëtisch, intiem en breekbaar. Naast een tijdloze compositie van Saariaho stonden ook nog twee creaties op het programma: een van Fanny Libert en een van Judith Adler de Oliveira. Fanny schreef een hilarisch stuk op tekst van ‘Lou’, de muze van Appolinaire. Judith vond een 16e-eeuws Hebreeuws manuscript waar ze toverspreuken en magische formules uit haalde om haar compositie op te baseren. Ongelooflijk spannend van het begin tot het einde!

We spelen ons programma ‘no one listens better than a tree’ nog in Gent op 16 mei en in Marche-en-Famenne op 17 mei. Hoe ver het ook is, kom af, ik garandeer je dat je er geen spijt van krijgt (en anders betaal ik je ticket terug 😉 ).

Ondertussen kun je hier ook al de opname van de première beluisteren. Daarin kun je de magische klankkleuren al een beetje horen, maar deze muziek moet je natuurlijk écht live meemaken :).