Sinds september 2021 geef ik les aan het Ma’GO (de MuziekAcademie van het Gemeenschapsonderwijs) van Antwerpen. Ik ben daar gezegend met heel gemotiveerde en geëngageerde leerlingen, de meesten ook met een heel pak ervaring. Naar aanloop van de recitals ‘Immortal Bach’ van mijn barokensemble ‘Legacy of Bach’ ontstond dan ook het idee om mijn leerlingen van de barokafdeling te betrekken bij dit uitdagende project. Ik organiseerde een concert in de majestueuze Sint-Pauluskerk in Antwerpen, het beste decor dat men zich kan wensen voor dit repertoire, en stelde een programma samen waar de kruisbestuiving tussen liefhebbers en professionele musici tot een hoogtepunt kon komen.

Het concert vond plaats op 8 oktober ‘22. Het was een hele onderneming, zeker zo één week voor mijn uitgerekende datum 😅 maar wat een ervaring!! Er was een prachtige opkomst en ik werd achteraf overstelpt door positieve en dankbare reacties. Het werd een heel mooie samenwerking waarin de leerlingen zichzelf overtroffen, de barokke kerk gevuld werd met klanken van barokke instrumenten en het talrijke publiek verrast werd met muziek van Bach over Janitsch tot gloednieuwe muziek.

Lees zeker ook onderstaande tekst die traversospeler Koenraad De Meuler schreef over het concert.

Ensemble Legacy of Bach en leerlingen Ma’GO in Sint-Pauluskerk Antwerpen
Ensemble Legacy of Bach en leerlingen Ma’GO in Sint-Pauluskerk Antwerpen

Immortal Bach

Bach in Sint-Paulus Antwerpen

Vorig weekend gingen de studenten van de Barok afdeling van MA’GO Antwerpen en de professionele muzikanten van het Barokensemble Legacy of Bach samen op zoek naar inspiratie en verbeelding in het werk van de Johan Sebastiaan Bach. Het werd een heel bijzondere en boeiende zoektocht in het schitterende kader van de Sint-Paulus kerk van Antwerpen.

Spelen in de Barokkerk Sint-Paulus was voor de meeste studenten een unieke ervaring. Wellicht is Bach nooit in Antwerpen geweest maar zijn werk werd in deze ruimte een bron van inspiratie voor alle muzikanten. Hoewel de ruimte echt de barokperiode belichaamt, maakte de confrontatie met hedendaagse muziek de weerklank van de kerk nog sterker. De composities van György Kurtag, Knut Nystedt, Frauke Elsen en Cornelia Zambila gingen in dialoog met de rijkelijke architectuur en versmolten volledig in het werk van Bach.

De studenten van de barok afdeling kregen de kans om samen te musiceren met de muzikanten van het Barokensemble of met leerkrachten van MA’GO Antwerpen. Die samenwerking gaf een enorme boost aan het studiewerk van de studenten. De studenten brachten werk van J.S. Bach, J.F. Fasch en C.P.E Bach in heel diverse bezettingen. Het werk Immortal Basch van Knut Nystedt was een bijzondere uitdaging voor de muzikanten maar uiteindelijk omvatte de soundscape op het thema ‘Komm Süsser Todt’ heel de kerk. De term talentonwikkeling was hier echt wel op z’n plaats.

Het Barokensemble Legacy of Bach is een internationaal gezelschap onder leiding van Frauke Elsene en  samengesteld uit jonge muzikanten. Het is een dynamisch ensemble dat op zoek gaat naar nieuwe invalshoeken om het werk van Bach te brengen naar een breed publiek. Het ensemble geeft nieuwe composities een kans, gaat samenwerkingen met studenten aan en heeft aandacht voor actieve publieksparticipatie.

Aan het einde van het concert werd ik aangesproken door een doorwinterde concertbezoeker. Zijn opmerking vat alles netjes samen: ‘Wij zijn zo verwend door de professionele gezelschappen en de schitterende vertolkingen die zij brengen dat we dreigen te vergeten dat hier een lang en soms moeilijk proces aan voorafgaat. Het initiatief vandaag geeft een inkijk in dit proces en motiveert de studenten om hiermee door te gaan.”

Dank aan het muzikanten van het Barokensemble Legacy of Bach en van de MA’GO Antwerpen en het bestuur van de Sint-Pauluskerk. Wij kijken met veel belangstelling uit naar het project voor volgend jaar. Er ligt nog zoveel mooie muziek op ons te wachten.