Wat een concert, het concert met BachPlus in september! Voor mij één uit de duizend, een ervaring die ik niet snel ga vergeten (mijn hoogzwangere buik zal daar ook wel voor iets tussen zitten 😉). Alles viel samen: het prachtige repertoire, de fabuleuze locatie, een fantastische dirigent, heel gemotiveerde enthousiaste medezangers en -spelers. En het allerbelangrijkste: de flexibiliteit en subtiliteit waarmee gemusiceerd werd. Alle musici heel alert, om zich volledig aan te passen aan de omstandigheden, waarbij geen enkel moment voorspelbaar werd. Een dirigent die risico neemt, geen twee keer hetzelfde doet en muzikanten die ervaren genoeg zijn om daar feilloos op in te spelen. Graag meer van dat!! (Ok toegegeven, nog wat afwisseling met nieuwe muziek, vrouwelijke componisten en solisten/dirigenten kan natuurlijk geen kwaad 😜).

Er zijn producties waarbij ik ‘s avonds thuiskom en behoefte heb om te ventileren. Over het gebrek aan flexibiliteit bij sommige medemusici of het gebrek aan fantasie en durf bij de dirigent bijvoorbeeld… Mijn arme familie ondergaat dan helaas wel eens enkele klaagsessies 😅. Dit soort producties, met BachPlus en Bart Naessens, benadrukken gelukkig dat mijn musiceerplezier en het enthousiasme waarmee ik mijn beroep oefen nog lang niet uitgeblust zijn, integendeel. Het maakt ook duidelijk hoe belangrijk het is dat ik de producties waaraan ik meewerk zorgvuldig uitkies en blijf veel tijd en energie steken in het ontwikkelen van mijn eigen projecten, waarin ik 100% mijn ei kwijt kan. En wanneer ik rondom me heen kijk, geldt dit ook voor alle medemuzikanten, en zelfs ver daarbuiten, gewoonweg voor iedereen ♥️