Vorige week dinsdag had ik net m’n zoontje in zijn bed gestopt toen ik een e-mail van het Belgian National Orchestra ontdekte in m’n mailbox. Of ik vanaf de volgende ochtend mee wilde gaan spelen. Mijn hart maakte een sprongetje en ik belde direct de orkestmanager op om te horen of ze nog steeds iemand nodig hadden – zo lastminute mailen ze doorgaans verschillende mensen tegelijk, om zo snel mogelijk iemand te vinden. Ik had geluk, de hoboplek was nog steeds open en ik werd aangenomen! Het was wel niet meer mogelijk om partituren door te krijgen, zo hoorde ik, want die bevonden zich al in Bozar… Ik kreeg wel nog het programma door: het pianoconcerto van Thomas Adès en the Planets van Gustav Holst…

Ik checkte nog even op de website van het nationaal orkest wie zou dirigeren, en ik kon m’n ogen niet geloven: Thomas Adès zelf!! Sinds ik enkele jaren geleden zijn opera ’Powder her face’ ging bekijken in de Munt ben ik grote fan van hem. Hij is ook echt sterk in opmars de laatste jaren, dus ik was raaazend benieuwd. Niet alleen naar Adès zelf, maar ook naar de partituren van zijn composities, die ik dus op zicht zou moeten lezen. De Planets, daar had ik ietsje meer vertrouwen in, want die had ik al enkele keren gespeeld en ongeveer 3.475.293 keer beluisterd op reis in de auto ;).

Ziehier een sfeerbeeld tijdens de repetities:

Het werd een fenomenale week en een fenomenaal concert. Er waren maar 200 mensen toegelaten in de zaal, maar ze applaudisseerden en supporterden zo luid en hartelijk dat het er drie keer zoveel leken 🙂 Bovendien had ik ook een hele fanclub die thuis zat te luisteren, want het concert werd live uitgezonden op Klara!

Je kunt het hier nog enkele dagen herbeluisteren (ga naar datum 22 januari):
https://klara.be/programmagids/klara-live

Thomas Adès en het Belgian National Orchestra in Bozar op 22 januari, met Frauke Elsen in de hobopupiter.
Thomas Adès, Kirill Gerstein en het Belgian National Orchestra in Bozar op 22 januari, met Frauke Elsen in de hobopupiter.