Van 19 tot 21 november vond de eerste editie van het ‘Lucerne Festival Forward’ plaats, een gloednieuw hedendaagse muziek festival door het Lucerne Festival Contemporary Orchestra. Het speciale aan dit festival was dat de musici niet alleen op het podium stonden, maar ook de volledige programmatie in handen hadden. Het resultaat was een week kei-(maar dan ook kei-)hard werken – maar ook mijn meest intense en levendige concertervaringen tot nu toe.

Lucerne Festival | Forward 2021 | Konzert 2 | LFCO | Mariano Chiacchiarini Luzern, 20.11.2021 | Konzertsaal KKL © Priska Ketterer | Lucerne Festival

Van vrijdagavond tot zondagnamiddag speelde ik niet minder dan 4 totaal verschillende concerten, met een mix van creaties en recent gecomponeerde werken. Heel leuk vond ik dat er oog was voor diversiteit: de componisten kwamen van overal ter wereld, met heel verschillende achtergronden. Hun composities waren dan ook enorm veelzijdig.

Solist in Jessie Cox ‘Alongside a Chorus of Voices’

Jessie Cox schreef een nieuw stuk speciaal voor dit festival, waarin hij veelvuldig gebruik maakte van belletjes die verwezen naar hoe slaven (als koeien) belletjes moesten dragen zodat hun meesters konden horen waar ze waren. Het stuk is geschreven voor een ensemble van 12 musici waarbij de fluitist, hoboïst en klarinetist rondbewegen in het publiek. Omdat het op die manier niet mogelijk is een partituur te volgen, kregen we de aanwijzingen over wat we moesten spelen door via een mp3-speler en hoofdtelefoons. Voor het publiek een emotioneel diepgaande compositie en een beklijvende concertbeleving.

Lucerne Festival | Forward 2021 | Konzert 2 | LFCO | Mariano Chiacchiarini | Generalprobe Luzern, 20.11.2021 | Konzertsaal KKL © Priska Ketterer | Lucerne Festival
Lucerne Festival | Forward 2021 | Konzert 2 | LFCO | Mariano Chiacchiarini | Generalprobe Luzern, 20.11.2021 | Konzertsaal KKL © Priska Ketterer | Lucerne Festival
Frauke Elsen & Jessie Cox | Lucerne Festival | Forward 2021 Eröffnungsanlass | LFCO | Gäste Luzern, 19.11.2021 | Luzernersaal KKL © Priska Ketterer/Lucerne Festival